A Cholnoky László Szakkollégium látogatása az Egis látogatóközpontjában

2015.04.16.

 

Április folyamán Szakkollégiumunk tagjainak lehetősége nyílt - Kósa Judit, szakkollégiumunk szervező titkára jóvoltából - látogatást tenni az EGIS Gyógyszergyár nemrégen felépített, új látogatóközpontjába. A látogatásra 33-an jelentkeztünk, gyógyszerész és biotechnológus hallgatók és mindkét szak oktatói közül is néhányan részt vettek a látogatáson. A nemrég épített látogatóközpont Budapest külterületén, egy modern technológiával ellátott épületben foglal helyet. A belépéskor mindenki saját, névre szóló belépőkártyát kapott, majd egy rövid 3D-s filmet nézhettünk meg egy tabletta útjáról az EGIS gyógyszergyárában. Ezután körbevezettek minket a háromemeletes épületben. A földszinten, érintőképernyők segítségével megismerkedhettünk az EGIS történetével, jelen helyzetével és a gyógyszergyártás alapvető technológiai lépéseivel is. Ezután a második emeleten interaktívan tanulhattunk a tabletta, az injekció, a kenőcs. az oldat és a kúp gyártásának egyes lépéseiről is. Mindemellett betekintést nyerhettünk a steril munkavégzés folyamataiba, belebújhattunk egy gyári munkás munkaruhájába, az EGIS Vezérigazgatójának szerepében is kipróbálhattunk magunkat, csakúgy, mint egy alapanyag-raktári targoncakezelő szerepében. Ezeken kívül még lehetőségünk nyílt kenőcsöt is tubusozni, egy automata kenőcsadagoló géppel. Majd a legfelső emeleten először a gyógyszereket érintő további lépésekkel (pl. gyógyszer minőségellenőrzés, törzskönyvezés), majd a biotechnológia és a gyógyszerkémia történelmével ismerkedhettünk meg az interaktív képernyők segítségével. Itt kipróbálhattunk egy interaktív kémiai szoftvert, ami a képletek és a kémiai nevezéktan tanulását élvezhetővé tenné, ez több hallgatótársam tetszését is hamar elnyerte. Összességében véve a látogatás nagyon érdekes és tanulságos volt minkét szak hallgatóinak szemszögéből, hiszen betekintést nyerhettünk testközelből az ipari gyógyszerészet mindennapjaiba és a biotechnológiai kutatások ipari gyógyszerészetet érintő fejlesztéseibe is.

Tigyi Bettina Mariann

szenior

I. Cholnoky László Szakkollégiumi Szimpózium

2015.04.24.

Április 24-én a mindenki által várva várt első Cholnoky László szimpózium megrendezésre került a Pécsi Tudományegyetem Dékáni Tanácstermében. A program keretein belül belátást nyerhettük arra, hogy a diákjaink számára az egyetem milyen sokszínű kutatási lehetőséget biztosít a motivált és elhivatott hallgatói számára. Azoknak, akik megismerkednének a hozzájuk közelebb álló témakörrel, tudományággal, a kötelező tantervi kötelezettségeken kívül.

A megnyitót követően három vendégünk lenyűgöző, voltaképp elgondolkodtató előadásának lehettünk szem és fül tanúi. Dr. Fittler András a Gyógyszerészeti Intézet adjunktusa szemléltette az internetes gyógyszervásárlás árnyas illetve napos oldalait, mely igencsak a modern kor vívmányai közé sorolható. Ezt követően Dr. Kvell Krisztián a Gyógyszerészi biotechnológiai intézet egyetemi docense tette számumunkra érthetővé azt, hogy miért is öregszünk valamint, hogy mennyire kulcsfontosságú szervünk a csecsemőmirigy, vagyis a thymus. Végül, de nem utolsó sorban Dr. Poór Miklós, a Toxikológiai tanszék egyetemi tanársegédje mutatta be a mikotoxinonok veszélyét a takarmányláncban és ugyanakkor annak lehetőségét terápiában.

Ezúton is köszönjük, hogy eljöttek a Szimpóziumra és bemutatták, hogyan kell magabiztosan, magával ragadóan prezentálni!

Ezt követte a hallgatók két felvonásos, magas színvonalú előadás sorozata, mely során lehetőségük nyílt egymás Tudományos Diákköri valamint PhD munkájával megismerkedni. A program célja, hogy a gyógyszertudományok és a biotechnológia területén dolgozó fiatal kutatók az előadás módjukon javítsanak, egymás munkáját elősegítsék valamint, hogy akár életre szóló barátságokat kössenek a tudomány jegyében. Szakkollégistánk bebizonyították, hogy igencsak széleskörű kutatási területeken tevékenykednek, amely szinte követeli a következő, remélhetőleg ugyanilyen barátságos és jó hangulatú tudományos összejövetel létrejöttét.

Kulcsár Klaudia

volt szenior

Országos Szakkollégiumi Találkozó

Pécs, 2015. május 1-2-3.

Az idei május egy különösen fontos eseménnyel indult a magyar szakkollégiumok életében, ugyanis a május 1-jei hosszú hétvégén került megrendezésre a 2015-ös Országos Szakkollégiumi Találkozó Pécsett, a Kerényi Károly Szakkollégium (PTE-BTK) és a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium közös szervezésében.

Az eseményen természetesen tőlünk is akadtak résztvevők. :)

Már a jelentkezési időszakban kiderült, hogy a szervezők igen nagy energiát és figyelmet fordítottak arra, hogy minden rendben menjen a Találkozó során. A három napos programban megfelelő arányban szerepeltek „hivatalosabb”, szakmai és szórakoztató programok is.

A pénteki napon a messzebbről érkezők szállásfoglalása, és a regisztráció után rögtön sor került a Szakkollégiumok Egyeztető Fórumára (Interkoll), ahol összesen 19 minősített és nem minősített szakkollégium vitatta meg közösen az elmúlt nagyjából fél év eseményeit, és az éppen aktuális közös ügyeket.

A Találkozó második napja szinte teljes egészében a szakmaiság jegyében telt. A különböző tudományterületeken jeleskedő szakkolisok délelőtt a plenáris előadásokon, délután pedig párhuzamos szekciókban kaptak lehetőséget, hogy megosszák tudományos kutatásukat a többiekkel. Ez egyrészt jó lehetőség volt arra, hogy a hallgatóság szélesíthesse látóterét -, hiszen csupán egy nap alatt sokféle tudományterületről (Gazdaságtudomány, Filozófia és Irodalom, Építészet és Társadalom, Természettudomány), rengeteg különböző témában hallhattunk előadásokat -, illetve az előadóknak is kihívást jelenthetett, hogy ne csak hasonló érdeklődési körrel rendelkező közönség előtt mutathassák be munkájukat. A konferencián a mi szakkollégiumunk is képviseltette magát: Kardos Dorka délelőtt mutatta be OTDK II. helyezett munkáját, én pedig délután, a természettudományi szekcióban adtam elő.

Az esti program persze szombaton sem maradhatott el, így a Szakmai Konferencia zárása után mindenki a Zsolnay Negyed felé vette az irányt, ahol a társaság az egész napos „szakmázás” és a vacsora után átadhatta magát a szórakozásnak a Pécsi Egyetemi Napokon.

A zárónap délelőttjén az érdeklődők részt vehettek egy pécsi városnéző túrán, végül eljött a búcsú és hazautazás ideje.

A három nap alatt rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodhattak a résztvevők, remélhetőleg a jövőben még sok hasonlóan izgalmas esemény vár ránk, szakkolisokra. :)

Majoros Andrea Kinga

volt szenior

Proudly sponsored by Humeltis - Innovative Tissue Cultures services