Szemeszterzáró barlangtúra a Cholnoky László Szakkollégium szervezésében 2016.05.13.

 

A 2015/2016-os tanév lezárásaként, júliusban Szakkollégiumunk egy extrém barlangtúrát szervezett az orfűi Trió barlangba. A Trió barlang a Mecsek hatodik leghosszabb (240m) és harmadik legmélyebb (55 m) barlangja.
            A túra a Mecsek Háza Barlangi Turisztikai Központtól indult, melyet a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület épített és üzemeltet. A Mecsek Házához autóval látogattak el Szakkollégiumunk tagjai, majd a bátrabbak beöltöztek a barlangtúrához (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa) és rövidesen elkezdődött a túra, túravezetőnk vezetésével. A barlang bejárata egy víznyelő az erdőben, így már a túra elejétől másznunk kellett, szűk járatokon jutottunk le egyre mélyebben a barlang belsejébe.


            A kezdeti nehézségeket és a fokozott fizikai megterhelést enyhítve, egy cseppkőbarlangba értünk ahol csodálatos függő- és állócseppkő képződményeket láthattunk, többségük több ezer éves képződmény volt. A földalatti csodák megtekintése és az élő földrajzóra után, minden lelkierőnket összeszedve kimásztunk a barlangból minden viszontagság ellenére, épségben. Ruha nem maradt szárazon sajnos, a barlang adottságai miatt, viszont az ott uralkodó 10 fokos hőmérséklet üdítően hatott a mediterrán kánikulában. Minden résztvevő nevében biztosan állíthatom, hogy nem csak felejthetetlen élmény volt a túra, hanem lélekerősítő is. A szervezésért köszönet Kósa Judit szervező titkárnak és  Andreidesz Kitti biotechnológus szeniornak.

 

 

 

Tigyi Bettina Mariann

Szenior

Gyógyszergyár látogatás a Cholnoky László Szakkollégium szervezésében –

Richter Gedeon Gyógyszergyár, Budapest

2015.11.20.

 

 

Szakkollégistáink 2015. november 20-án ismételten Budapest városába utaztak; ezúttal a magyar irányítású Richter Gedeon Gyógyszergyár Gyömrői úti telephelyének a működésébe nyerhettünk betekintést.

A cég nagy hangsúlyt fektet az innovációra, világszínvonalú originális gyógyszerkutatást folytatnak - fő profiljuk a nőgyógyászati; központi idegrendszerre ható valamint a szív- és érrendszeri termékek forgalmazása.

A látogatás két csoportban zajlott, az egyik csoport a cég életéről, annak jelenéről, múltjáról, a biotechnológiai terület nagy lehetőségeiről tekinthetett meg filmbejátszásokat. Ezalatt a másik csoport a Richter Múzeumban megismerkedhetett a cég kialakulásának történetével; az alapító Richter Gedeon, kiváló magyar gyógyszerész életével; az adott kor eszközeivel és forgalmazott készítményeivel; valamint azzal, hogy a cég hogyan küzdött meg a múlt század nehézségeivel és hogyan tudott máig is fent maradni. Ezt követően az egyes gyárrészlegek kerültek bemutatásra, szintén csoportbontásban.

A kémiai kutató laborban megismerkedhettünk az originális gyógyszerkutatás összetett, rendkívül szabályozott, hosszú évekig tartó folyamatával. A technológiai félüzemben pedig testközelben láthattuk a hatalmas méretű berendezéseket, melyek a laboratóriumi közegből kinyúlva teszik lehetővé a fejlesztéseket.

Köszönjük szervező titkárunknak Kósa Juditnak, valamint dr. Horváth Györgyi egyetemi docensnek, hogy lehetővé tették ennek az emlékezetes programnak a kivitelezését, továbbá köszönjük a nagy érdeklődést, amely a hallgatóság létszámában is megmutatkozott. 

 

 

Kulcsár Klaudia

volt senior

Proudly sponsored by Humeltis - Innovative Tissue Cultures services