Cholnoky szemináriumok

Cholnoky Szeminárium

2018.09.19.

 

Előadó: Dr. Kvell Krisztián, Garai Kitti – A mozgás a hosszú élet titka?

 

 

Idei tanévünk első szemináriumára 2018.szeptember 19-én került sor a PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében. Ezen az alkalmon szakkollégiumunk elnöke Dr. Kvell Krisztián és biotechnológus szenior társunk Garai Kitti előadásában hallgathattunk meg egy napjainkban is sokakat (mind kutatókat, mind laikusokat) foglalkoztató, rendkívül érdekes témájú előadást, melynek címe „A mozgás a hosszú élet titka?”. Minden résztvevő, aki végighallgatta az előadást belegondolhatott abba, hogy bizony mekkora szerepe is lehet a mozgásnak az életünkben és hogy mi is van tulajdonképpen a mozgás mögött tudományosan, milyen élettani folyamatok játszanak szerepet és milyen változások következhetnek be a rendszeres mozgás hatására.

Ezúton is köszönjük előadóinknak Dr. Kvell Krisztiánnak és Garai Kittinek, hogy nagyszerű előadásukkal betekintést adtak számunkra ebbe az érdekes és mindenki számára fontos témába.

 

 

Ferenczi Krisztina

szenior

Cholnoky Szeminárium

2018.10.03.

Előadó: Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna, Kollár Barna – Beszámolók az IMT franciaországi gyakorlatról oktatói és hallgatói szemmel

 

 

Szeminárium sorozatunk második alkalmára 2018. október 3-án került sor. Ezen az alkalmon Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet adjunktusa és Kollár Barna gyógyszerész hallgató osztotta meg a hallgatósággal az IMT franciaországi gyakorlaton szerzett tapasztalatait. Július utolsó két hetében került megrendezésre idén az IMT gyakorlat Franciaországban, ahol egy héten keresztül a technológiával ismerkedtek a résztvevők, egy hét pedig a biotechnológiáról szólt, mindez gyakorlati oktatás keretein belül. A technológiai gyakorlatokon a szilárd gyógyszerformáktól a folyadékokon át mindenről hallhattak a résztvevők, kipróbálták magukat tablettázó és szűrőberendezés összeállításában, amely folyamatot elmondások szerint mindenki rendkívül élvezte. A biotechnológiai gyakorlatok során analitikával kombinálva végezték el a gyakorlati feladatokat a lelkes „hallgatók”. A két hét során a résztvevőknek lehetőségük nyílt kipróbálni a fogkrémkészítést, naptej, testápoló vagy rúzs előállítását is saját maguk által összeválogatott segédanyagok segítségével. A szakmai fejlődés mellett volt idejük és lehetőségük a környező tájak, épületek, kastélyok meglátogatására akár egy biciklitúra keretein belül.

Ezúton is köszönjük Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna adjunktusnőnek és Kollár Barna gyógyszerész hallgatónak, hogy oktatói és hallgatói szemszögből is megismertették velünk az IMT szakmai gyakorlat során szerzett tapasztalataikat és élményeiket!

 

 

Ferenczi Krisztina

szenior

Cholnoky Szeminárium

2018.10.24.

 

Előadó: Dr. Kunsági-Máté Sándor – Az ember a kutató mögött

 

 

A 2018/2019-es tanév őszi félévének harmadik szemináriumát 2018. október 24-én tartottuk a PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében. Előadónk Dr. Kunsági-Máté Sándor, egyetemi docens, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet munkatársa volt. „Az ember a kutató mögött” címmel tartott előadást a hallgatóságnak. Docens úr előadása során megismerhettük életútját, hogy hogyan vált kutatóvá, hogyan hatott ki életére ez a pályaválasztás. Kötetlen, kellemes hangulatú társalgás során beszélgettünk a motiváció fontosságáról, ami mind a hallgató, mind az oktató esetében rendkívül fontos az eredményes munka és sikerélmény érdekében. Előadónk arról is beszélt, hogy milyen a kutatók hozzáállása az új generációhoz, illetve az új generáció hogyan viszonyul a kutatáshoz.

Köszönettel tartozunk Dr. Kunsági-Máté Sándor docens úrnak azért, hogy betekintést engedett életébe és hálásan köszönjük hogy elfogadta felkérésünket és egy rendkívüli és felejthetetlen előadással gazdagított minket.

 

 

 

Ferenczi Krisztina

szenior

Cholnoky Szeminárium

2018.12.05.

 

Dr. Mohos Violetta, Dr. Poór Miklós – Flavonoidok farmakokinetikai kölcsönhatásai, avagy az étrend-kiegészítők rejtett veszélyei

 

 

 

Őszi félévünk utolsó szemináriumára 2018. december 5-én került sor. Dr. Mohos Violetta PhD hallgató és Dr. Poór Miklós egyetemi adjunktus előadásában hallgathattunk meg „Flavonoidok farmakokinetikai kölcsönhatásai, avagy az étrend-kiegészítők rejtett veszélyei” címmel egy olyan előadást, amely egy, a mindennapokban felmerülő problémára hívta fel figyelmünket. Az előadás során megtudhattuk mik is a flavonoidok, amelyekkel számos étrend-kiegészítőben találkozhatunk. Előadóink elmondták, hogy kutatásaik során vizsgálták az ochratoxin albuminról való leszoríthatóságát nem csak gyógyszerekkel, hanem flavonoidokkal, mint természetes vegyületekkel is. Számos flavonoidról esett szó (pl.: kaszticin, rezveratrol, ipriflavon, kvercetin), amelyekről megtudtuk, hogy az eddigi vizsgálatok alapján kell-e leszorítási reakcióval számolni, bizonyos metabolizáló enzimekre kifejtett hatásukat vizsgálva milyen eredményt kaptak előadóink. Farmakodinámiai és farmakokinetikai aspektusokról egyaránt szó esett az előadás során. A félév zárásaként egy rendkívül érdekes, aktuális témáról hallhattunk egy remek előadást.

Köszönjük Dr. Mohos Violettának és Dr. Poór Miklósnak, hogy előadásukkal méltó zárást adtak a 2018-2019-es tanév első félévében megtartott Cholnoky Szeminárium sorozatunknak. Nem utolsó sorban köszönjük tagjainknak és az érdeklődőknek, hogy részt vettek ezeken az alkalmakon! Minden kedves tagtársunknak Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

 

 

Ferenczi Krisztina

szenior

Proudly sponsored by Humeltis - Innovative Tissue Cultures services